AndroidArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 5 – Android-puhelimien eliittiä 500 euron hintaluokassa

OnePlus julkaisi uuden lippulaivapuhelimensa kesäkuussa ja saimme OnePlus 5:n heti julkaisun jälkeen käsiimme. Puhelimen myynninaloituspäivänä julkaisimme myös lyhyehkön katsauksen laitteeseen ensituntumien muodossa. Nyt OnePlus 5 on ollut käytössä jo useamman viikon ja tällä kertaa vuorossa on laajempi arvostelu tuoreesta puhelimesta.

OnePlus 5 jatkaa samaa rataa kuin kaikki muutkin OnePlus-puhelimet. Tarkoituksena on tuoda saataville puhelin, joka täyttää monet lippulaivapuhelimen kriteerit, mutta kuitenkin niin, että laite maksaa huomattavasti vähemmän kuin kilpailijoiden laitteet. OnePlus 5:n kohdalla monet seikat on kuitenkin tehty erilailla kuin aikaisemmin, sillä puhelimessa on esimerkiksi Applen iPhone 7 Plussasta matkittu muotoilu ja hinta on noussut verrattuna edeltäjämalliin. Samalla uutuuspuhelimen myötä OnePlus ei pysty pysymään nykyisien trendien perässä, sillä OnePlus 5 ei ole esimerkiksi vesitiivis, eikä siinä ole Galaxy S8:n kaltaista uudenlaista näyttöä, jonka kehykset ovat hyvin minimoidut. Mutta onko näillä seikoilla kuitenkaan juurikaan väliä, jos puhelin on itsessään jo loistava, ilman viimeisimpiä suuntauksia? Kysymys on varmasti yksi vaikeimmista, sillä OnePlus 5:lle on asetettu kovat odotukset, koska puhelimen edeltäjät ovat olleet järjestäen todellisia ”lippulaivojen tappajia”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 5 on monelta kantilta hyvä älypuhelin, siinä on premium-muotoilu, hyvä näyttö ja paljon tehoja. Mutta uutuuspuhelin ei kuitenkaan ole joka osa-alueella erityisen vahvoilla. Esimerkiksi puhelimen kamerat eivät ole niin hyvät, mitä annetaan ymmärtää. OnePlus 5 ei ole vahvoilla myöskään akun keston osalta, mutta tätä kuitenkin kompensoi pikalataus.

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan OnePlus 5 puhelinta niin sisältä kuin ulkoakin. Kerron myös oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta sekä omat kokemukseni eri osa-alueilta. Testiimme päätynyt puhelin oli Midnight Black -versio, joka on siis versioista kalliimpi ja muistirikkaampi.

Tekniset tiedot
OnePlus 5 (A5000)
Mitat: 154.2 x 74.1 x 7.25 mm
Paino: 153 g
Näyttö: 5.5 tuumaa Full HD (1920 x 1080) Gorilla Glass 5
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 835 (Adreno 540)
Muisti: 6/8 gigatavua RAM-muistia 64/128 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 16 MP + 20 MP kaksoispääkamera ja 16 megapikselin etukamera
Akku: 3300 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat
Muuta: Dual-SIM

Myyntipakkaus

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen varsin tutussa myyntipakkauksessa, joka on väritykseltään valkoinen ja punainen. Pakkauksen pääsivulla on OnePlussan logo sekä puhelimen mallinumero, eli numero viisi (5). Myyntipakkauksen sivuilla lukee puhelimen virallinen markkinointi teksti ”Dual Camera. Clearer Photos”, joka on suomennettuna ”Kaksoiskamera. Terävämmät kuvat”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäiseksi ilmestyy itse OnePlus 5 omasta muovisesta kolostaan. Itse asiassa kyseessä on samalla myös oma laatikkonsa, jonka sisältä löytyy metallinen SIM-korttiluukun avain sekä pikakäyttöopas muun muassa suomeksi. Laatikossa on myös ohut turvallisuuskirjanen sekä muutama OnePlus-tarra. Tämän laatikon alta löytyy vielä pieni paperi, jossa toisella puolella on OnePlus 5:llä otettu kuva ja toisella puolella on kiitoskirje, jonka on allekirjoittanut Carl Pei, eli yhtiön yksi perustajista. Vielä tämän paperin alta löytyy valkoinen Dash Charge -laturi sekä tyylikäs punainen USB-C -tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. OnePlus ei ole laittanut mukaan siis mitään ylimääräistä, vaan paketista löytyy kaikki tarpeellinen.

Testiin OnePlus 5 saapui niin kutsutussa arvostelijan pakkauksessa, joka sisälsi myös neljät suojakuoret puhelimelle sekä pienen arvostelijan kirjasen, jossa on tuotu esille puhelimen parhaat puolet. Pakkaukseen kuuluneet suojakuoret olivat pintamateriaaleiltaan Ebony, Karbon, Sandstone sekä Rosewood.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 5 on saanut ulkoiseen toteutukseensa paljon vaikutteita Applen iPhone 7 Plus -puhelimelta. Tosin puhelin näyttää pitkälti iPhone 7 Plussalta, mutta tuntuma kädessä on kuitenkin huomattavasti erilainen. Puhelimen ulkokuoreen OnePlus on jättänyt reunoille erikoisen taitoksen, joka erottaa OnePlus 5:n iPhone 7 Plussasta käsituntumalla. OnePlus 5 on valmistettu kokonaan metallista, jollei mukaan lasketa muovisia antenniviivoja. Puhelinta taiteltaessa ja väänneltäessä kevyesti ei ole havaittavissa mitään natinoita. Kyseessä on siis jälleen kerran premium-materiaaleista valmistettu lippulaivapuhelin.

Mainitsemaani erikoista taitosta OnePlus kutsuu Horizon Lineksi, joka kiertää koko puhelimen ympäri ja sen tarkoituksena on tehdä laitteen reunaan horisonttia muistuttava raja. Viiva on jokseenkin erikoinen OnePlus 5:n kyljessä, mutta se ei kuitenkaan ole niin terävä, että se tekisi laitteen käytöstä epämukavaa. OnePlus 5 on myös yhtiön ohuin lippulaivapuhelin koskaan, sillä paksuutta löytyy vain 7,25 millimetriä. Puhelimella on leveyttä 74,1 millimetriä ja pituutta 154,2 millimetriä. Painoksi OnePlus kertoo 153 grammaa, joka on varsin yleinen älypuhelimen paino tällä hetkellä.

Testissämme käyneen Midnight Black väriversion ohella on tarjolla myös hieman vaaleampi versio Slate Gray.

Antennijuovat näyttävät likaisilta jo valmiiksi.

Mielestäni OnePlus 5:n ulkoisessa laadussa huomattavin ja luultavasti ärsyttävin seikka löytyy muovisista antennijuovista. Varsinkin testilaitteessamme muoviset juovat näyttivät jo puhelinta paketista otettaessa kuluneilta, joka tuo muoviin harmaansävyn. Kyseessä on todella minimaalinen häiritsevä tekijä puhelimessa, mutta kyseiset ”kulumat” huomaa selkeästi jo kauaksi. Kuluneelta vaikuttavat muoviset juovat tekevät OnePlus 5:n muuten loistavalta tuntuvan ja näyttävän rungon hieman halvannäköiseksi, joka sinällään jo hieman pudottaa puhelimen pisteitä.

OnePlus 5:n etuosaa peittää noin 73 prosenttisesti 5,5 tuuman näyttö, jonka alapuolelta löytyy tutut navigointipainikkeet. Keskimmäinen painike on keraamista valmistettu kotipainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Kotipainikkeen molemmilla puolilla on piilossa todella pienet takaisin ja viimeksi käytettyjen sovelluksien painikkeet. Kyseiset painikkeet ovat myös himmeästi taustavalaistut ja painikkeiden paikkoja voi asetuksista muokata. Näytön yläpuolella on tuttuun tyyliin etukamera, valoisuudentunnistin sekä puheluihin käytettävä kuuloke. OnePlus 5:n takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman koholla oleva kaksoiskamera, mikrofoni sekä kaksois-LED-salama. Takaosasta löytyy myös OnePlussan logo. Laitteen takaosan ylä- ja alareunoihin on sijoitettuna tutut antenniviivat, jotka ovat valmistettu muovista.

Puhelimen oikeassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Samalla sivulla on myös käynnistyspainike. Vasemmasta kyljestä löytyy taasen OnePlussan perinteinen kolmivaiheinen hälytysäänen liukukytkin sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. OnePlus 5:n yläreuna on jätetty kokonaan tyhjäksi, kun taasen alareunasta löytyy kaiutin, USB-C -tyypin liitäntä, mikrofoni sekä tuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Näyttö

OnePlus käyttää uutuuspuhelimessa jo viime vuoden OnePlus 3T -mallista löytynyttä näyttöä. Näyttö on kooltaan siis 5,5 tuumaa ja siinä on Full HD -tarkkuus (1920 x 1080). Näyttö perustuu Optic AMOLED -teknologiaan. OnePlus on käyttänyt viimeisimmissä puhelimissaan Optic AMOLED-näyttöjä, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole kovastikaan erilainen näyttöteknologia kuin Samsungin puhelimista löytyvä Super AMOLED-näyttöteknologia. OnePlus on vahvistanut, että Optic AMOLED on periaatteessa täysin sama kuin Super AMOLED, sillä molempien näyttöjen takaa löytyy Samsung. OnePlus 5 -puhelimessa käytetään siis Samsungin valmistamia näyttöjä, joissa on värilämpötilat ja kontrasti säädetty OnePlussan ohjeistuksen mukaiseksi.

Koska kyseessä on AMOLED-näyttöpaneeli, niin näyttö toistaa mustat väritasot huomattavasti paremmin kuin kilpailevat LCD-näytöt. AMOLED-näyttö on perusajatukseltaan huomattavasti erilainen kuin LCD-näyttö. AMOLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita, sillä itse pikseli valaisee itsensä, jonka ansiosta näyttöpaneeleista ja näin ollen myös puhelimista saadaan ohuempia. Esimerkiksi musta näyttää AMOLED-näytöllä oikeasti mustalta, kun pikseleissä ei ole tällöin valoja.

OnePlus 5 -puhelimeen valittu AMOLED-näytöt on mielestäni loistava valinta, sillä puhelimessa käytettävä OxygenOS on suunniteltu suoraan kyseiselle näyttöteknologialle. Laitteen käyttöliittymänkin voi vaihtaa tummaan teemaan, jolloin esimerkiksi asetukset ovat pääasiassa mustat, jolloin AMOLED-näytön pikselit eivät ole aktivoituna.

OnePlus 5:n näytön kuvasuhde on perinteinen 16:9, eikä OnePlus ole lähtenyt muiden valmistajien tapaisesti käyttämään 2:1 kuvasuhdetta. 16:9 -kuvasuhde on ollut vakio lähes järjestäen kaikissa älypuhelimissa, mutta viimeisen vuoden aikana 2:1 -kuvasuhteen näytöt ovat yleistyneet. Henkilökohtaisesti olisin toivonut OnePlussan ottavan oppia suuremmista valmistajista, mutta todellisuudessa perinteisessä kuvasuhteessa ei ole mitään vikaa. Nyt OnePlus 5 näyttää siis täysin perinteiseltä älypuhelimelta, eikä esimerkiksi Galaxy S8:n tapaisesti kapealta ja korkealta. OnePlus käyttää uutuuspuhelimensa näytön suojaamisessa tuoreinta älypuhelimille suunnattua Corning Gorilla Glass 5 -lasia, jonka pitäisi kestää huomattavasti naarmuja. Puhelimen näytön päälle on kuitenkin jo tehtaalla asetettu muovinen suojakalvo, jota kannattanee ainakin aluksi pitää, jotta välttyisi kaikilta ikäviltä naarmuilta.

Peruskäytössä OnePlus 5:n näyttö on erinomainen, se toistaa värit luonnollisesti ja värikylläisesti. Näytössä on myös lippulaivapuhelimista tutut katselukulmat, eli loistavat. Myöskin auringonvalossa puhelimen näytöstä saa hyvin selvää.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus 5:n luultavasti suurin vahvuus löytyy laitteen tekniikasta. OnePlus on aina laittanut lippulaivapuhelimiinsa ajan hermolla olevaa tekniikkaa ja nyt OnePlus 5:stä löytyy Qualcommin tuorein Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri. Snapdragon 835 on kahdeksanytiminen ja se rakentuu neljästä 2,45 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella hyrräävästä vastaavanlaisesta Kryo-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 540. Sisäistä tallennustilaa puhelimesta löytyy jopa 128 gigatavua, mutta tarjolla on myös 64 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio. Erillistä muistikorttipaikkaa OnePlus ei ole kuitenkaan puhelimeensa laittanut, joka on kuitenkin ymmärrettävissä suurien tallennustilakapasiteettien myötä. Toki muistikorttipaikka olisi myös hyödyllinen esimerkiksi kuvien siirtämiseen, jolloin puute voi olla harmillinen joillekin käyttäjille. Itse en kuitenkaan koe muistikorttipaikkaa ratkaisevana tekijänä, jos puhelimesta löytyy tallennustilaa vähintään 64 gigatavua.

Puhelimessa luultavasti eniten huomiota saanut seikka on sisälle pakattu huimat 8 gigatavua RAM-muistia. Kyseessä on enemmän kuin missään muussa Suomen markkinoilla olevassa puhelimessa. Nykyisin Android-älypuhelimissa on vakiintunut 4 gigatavua RAM-muistia, joka riittää mainiosti, mutta OnePlus on halunnut vielä tuplata tämän määrän, jotta uutuuspuhelin toimisi sulavammin. Käytännössä 8 gigatavusta RAM-muistista ei ole juurikaan hyötyä normaalissa käytössä, jonka takia mielestäni OnePlus on mennyt jo reilusti hifistelyn puolelle. Toki OnePlus 5:n halvemmasta perusversiosta löytyy RAM-muistia ”vain” 6 gigatavua, joka oli jo vakiomuistimäärä aikaisemmassa OnePlus 3T -mallissa. Mielestäni myös 6 gigatavua RAM-muistia on enemmän kuin tarpeeksi Android-puhelimelle, sillä perinteisellä 4 gigatavulla pärjää helposti.

Tuoreimman ja tehokkaan mobiilijärjestelmäpiirin sekä suuren RAM-muistin ansiosta OnePlus 5 pärjää loistavasti suorituskykytesteissä. Toki OnePlussan on epäilty huijaavan suorituskykytesteissä, mutta mittaustulokset antavat kuitenkin jonkinlaista suuntaa siitä, että OnePlus 5 on kiistatta yksi tämän hetken tehokkaimmista ja kyvykkäimmistä älypuhelimista. Ajoimme OnePlus 5:ssä läpi perinteiset Geekbench 4 ja AnTuTu -suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi loistavasti. Erityisesti AnTuTu:n testissä OnePlus 5 sai korkeat 181 321 pistettä, joka on enemmän kuin millään muulla Android- tai iOS-puhelimella. Yleisesti Applen iPhone 7 -puhelimet ovat pitäneet testitilastoissa kärkipaikkaa. OnePlus 5:n testijakson aikana laite vastaanotti useita päivityksiä, joiden jälkeen AnTuTu:n antamat pisteet nousivat. Testijakson alussa OnePlus 5:n saamat pisteet olivat 174 121, mutta pisteet kuitenkin nousivat joka päivityksen jälkeen.

Tärkeintä Android-puhelimien kohdalla ei kuitenkaan ole vain tarkastella erilaisia suorituskykytestejä, sillä ne tuskin koskaan kertovat puhelimen todellista toimivuutta peruskäytössä. Testijakson aikana vastaan ei tullut mitään mainittavia ongelmia ohjelmistossa tai ongelmia suorituskyvyssä. Yleisesti OnePlus 5 toimi loistavasti, eikä tökkinyt mainittavasti raskaampiakin sovelluksia käytettäessä.

Sormenjälkilukija

OnePlus 5:n sormenjälkilukija löytyy laitteen edestä näytön alapuolelta, eli täysin samasta paikasta kuin aikaisemmissa OnePlus 2 ja OnePlus 3/3T -puhelimista. Sormenjälkilukija on integroituna kotipainikkeeseen, joka on varsin luonnollinen paikka sijoittaa lukija. Toki ihmiset jakautuvat sormenjälkilukijan osalta kahteen ryhmään. Toiset haluavat, että sormenjälkilukija löytyy puhelimen takakuoresta ja toiset haluavat sen eteen. Henkilökohtaisesti kuulun ensimmäiseen ryhmään, sillä mielestäni lukijan ainoa ja oikea paikka on puhelimen takakuoressa. Toki etuosan sormenjälkilukijaan tottuu ja sitä voi käyttää, vaikka se ei ole paras mahdollinen paikka.

OnePlus 5:stä löytyvä sormenjälkilukija on yksi markkinoiden parhaimmista. Puhelimessa lukija toimii todella vikkelästi ja tarkasti, sillä lähes jokaisella yrittämisellä laitteen lukitus avautui. OnePlus 5:n sormenjälkilukijaa voidaan verrata nopeuden suhteessa Huawein puhelimissa käytettäviin sormenjälkilukijoihin. Huawei on ollut tunnetusti Android-valmistajista se, jolla on nopeimmat sormenjälkilukijat. Nyt OnePlus 5 on aikalailla samalla viivalla Huawein kanssa, eikä eroa enää juurikaan huomaa. Testasimme OnePlus 5:n sekä Honor 9:n sormenjälkilukijoita vierekkäin ja tarkasteltaessa avautumisnopeutta hidastusvideolta, niin OnePlus 5:n lukitus avautui vain sekunnin murto-osan Honor 9 -puhelinta myöhemmin. OnePlus 5:n sormenjälkilukija on siis todella nopea ja parannusta on tullut huomattavasti edeltäjämalliin verrattuna.

Akun kesto

Jo viime vuonna OnePlus 3:n ja OnePlus 3T:n kohdalla saatiin ensikosketukset Dash Charge -teknologiaan ja nyt OnePlus jatkaa uutuuspuhelimen kanssa samalla radalla. OnePlus 5:stä löytyy 3300 milliampeeritunnin akku, joka on täysin sama kuin viime vuoden OnePlus 3T -puhelimessa. Nyt OnePlus 5:n kohdalla varsinaisesti akun kesto ei pääse vakuuttamaan, mutta tuki Dash Charge -teknologialle kompensoi sitä.

Puhelimen akku kestää normaalissa käytössä päivän verran, mutta ei juurikaan enempää. Testijakson aikana illalla puhelimessa oli akkua jäljellä noin 10 prosenttia ja käyttö koostui enimmäkseen muutamista puheluista, viesteistä, netin selaamisesta sekä sosiaalisen median käytöstä. OnePlus 5 on siis tarpeellista ladata aina päivän päätteeksi, sillä toista päivää sillä ei kannata ajatella normaalilla käytöllä menevänsä.

OnePlussan oma Dash Charge -pikalatausteknologia on yksi markkinoiden nopeimmista ja luultavasti parhaimmista. OnePlus 5 latautuu puolessa tunnissa tyhjästä noin 60 prosentin varaustasoon, mutta latausnopeus kuitenkin hidastuu niin, että 80 minuutissa puhelimen akku on täysi. Kyseessä on siis varsin nopea pikalatausteknologia, mutta OnePlussan mainoslause ”A day’s power in half an hour”, ei kuitenkaan pidä kovin hyvin paikkaansa. Normaalilla käytöllä 60 prosenttia akkua ei tunnu riittävän yhdeksi päiväksi, mutta vähäisellä käytöllä tämä voi kuitenkin onnistua.

Dash Chargen luvataan, ettei se aiheuta puhelimen lämpenemistä, vaikka teknologia kuljettaakin enemmän virtaa kuin useimmat muut pikalatausteknologiat. Lämpenemisongelma on ratkaistu sillä, että latauksen aikana syntynyt lämpö on siirretty laturiin ja latausjohtoon, joten lämmön ei pitäisi päästä puhelimeen saakka. Aikaisemmin OnePlus 3:n kohdalla puhelin pääsi kuitenkin lämpenemään, mutta nyt OnePlus 5:ssä ei ole enää samanlaista ongelmaa.

Kamerat ja kamerasovellus

OnePlus 5:n varmasti puhutuin ominaisuus ja suurin uudistus on kamerassa. OnePlus 5 on ensimmäinen OnePlus-puhelin, josta löytyy kaksoiskamera, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kovin erikoinen uudistus, sillä kaksoiskamerat ovat olleet monissa älypuhelimissa jo useamman vuoden.

OnePlus 5:n kamera rakentuu kahdesta Sonyn valmistamasta sensorista, joista pääkäyttöön tarkoitettu on 16 megapikselin IMX 398-sensori (1,12 um, f/1.7) ja zoomauksen tueksi on 20 megapikselin IMX 350-sensori (1,0 um, f/2.6). Kaksoiskameralla on OnePlus 5 -puhelimessa kaksi käyttötarkoitusta, joista tärkein on luultavasti kaksinkertainen zoomaus, josta OnePlussan omien sanojen mukaan kuitenkin vain 1.6-kertaisesti on optista zoomausta ja loput toteutetaan ohjelmistollisesti. OnePlussan väite 1.6-kertaisesta optisesta zoomauksesta ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä todellisuudessa OnePlus 5:n kamera kykenee vain 1.33-kertaiseen optiseen zoomaukseen ja loput toteutetaan ohjelmistollisesti. Toinen OnePlus 5:n kaksoiskameran tärkeimmistä hyödyistä on bokeh-efektin aikaan saaminen. Bokeh-efekti toimii OnePlus 5 -puhelimessa yllättävänkin hyvin, vaikka myös joitakin ongelmia oli toisinaan havaittavissa.

OnePlus 5:n pääkameralla otetut kuvat ovat pääasiassa hyviä ja värit toistuvat luonnollisina, mutta kun kuvia tarkastellaan tietokoneella, niin kuvat ovat monesti epätarkkoja ja zoomatessa kuvat ovat öljymaalauksen kaltaisia, eikä siis tarkkoja. Normaaliin käyttöön OnePlus 5:n kamera on kuitenkin tarpeeksi hyvä, vaikka ei tuotakaan aivan odotuksien mukaista laatua. OnePlus käyttää puhelimessa myös Smart Capture -ohjelmistoa, jonka tarkoituksena on tunnistaa erilaiset olosuhteet ja optimoida kuva parhaan tarkkuuden ja selkeyden saavuttamiseksi. Oman kokemuksena mukaan OnePlus 5 kykenee luultavastikin juuri Smart Capture -ominaisuuden avustuksella taltioimaan väritykseltään parempia kuvia oletuskuvaustilalla kuin monet muut älypuhelimet. Esimerkiksi testijakson aikana vertasin OnePlus 5:n ja Honor 9:n kameroiden oletuskuvaustiloja ottamalla kuvan vaaleasta taivaasta ja tummasta metsästä, jolloin OnePlus 5 osasi tehdä metsästä valoisan, kun taas Honor 9 jätti metsän tummaksi ja kuvan suurin valoisuus löytyi taivaasta.

OnePlus 5:n kameran totaalinen heikkous löytyy panoraamatilasta, jossa puhelin ei pääse millään tasolla loistamaan. Panoraamakuvaustilan käyttäminen on helppoa, mutta lopputulosta tarkasteltaessa panoraamakuvista ei juurikaan koskaan saa jakokelpoisia. Otimme testijakson aikana vain muutama panoraamakuvan, sillä ominaisuutta ei kannattanut hyödyntää jokapäiväisessä kuvaamisessa, koska kuvat olivat surkeita. OnePlus 5 käsittelee panoraamakuvat huonosti, sillä kuvissa on nähtävissä omituisia hyppyjä ja epätasaisuutta. Vastaavaan ongelmaan en ole ennen OnePlus 5 -puhelinta törmännyt, sillä jopa 150 euron älypuhelimella pystyy taltioimaan paljon paremmin jälkikäsiteltyjä panoraamakuvia.

Videokuvaa OnePlus 5:llä voi taltioida korkeintaan 4K-resoluutiolla, mutta testijakson aikana emme kerenneet juurikaan kuvaamaan videoita. Pikaisien testien perusteella OnePlus 5:llä otettujen videoiden laatu on hyvää tasoa, mutta erityisesti optisen kuvanvakaimen puute hämmentää ja jopa häiritsee. Toki OnePlus käyttää puhelimessa videokuvauksen kanssa elektronista kuvanvakautusta, joka ei kuitenkaan tuota yhtä vakuuttavaa jälkeä kuin optinen kuvanvakain.

Puhelimen yksi vahvuuksista on myös etukamera, joka perustuu Sonyn valmistamaan 16 megapikselin IMX 371 -anturiin (1,0 um, f/2.0). OnePlus 5:n edeltäjään OnePlus 3T -puhelimeen verrattuna etukameraan ei ole tullut megapikselien määrään muutoksia, mutta Samsungin valmistama sensori on vaihtunut Sonyn lähes vastaavaan sensoriin. Etukameralla on mahdollista saada todella hyvää jälkeä hyvässä valaistuksessa, mutta mitään erikoista ei kuitenkaan kannata odottaa hämärissä olosuhteissa. Peruskäyttöön OnePlus 5:n etukamera on täysin riittävä.

Alla on muutamia OnePlus 5:n pääkameralla otettuja kuvia.

Kaksinkertainen zoomaus

Bokeh-efekti

Panoraama

OnePlussan oma vakiokamerasovellus on luultavasti yksi parhaimmista ja sellainen, josta ei ole juurikaan pahaa sanottavaa. Kamerasovellus on heti avatessa käytettävissä, eikä sovelluksen käytössä ollut havaittavissa mitään ongelmia tai bugeja. Erityisen yllättynyt olen OnePlus 5:n Pro-kuvaustilasta, joka on varsin kattava. Pro-tilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa, suljinaikaa, tarkennusta sekä valaistusta, joiden lisäksi tarjotaan vakiona myös histogrammia, sommitteluviivoja sekä vesivaakaa, joiden avulla kuvan saa aseteltua juuri oikein.

SuomiMobiilin syvempi ja  tarkempi katsaus OnePlus 5:n kameraan on tulossa myöhemmin tänä kesänä.

Ohjelmisto

Kehuja uudessa OnePlus 5 -puhelimessa kerää myös laitteessa oleva käyttöjärjestelmä ja ohjelmisto. Puhelimen meille testiin saapumisen jälkeen on tullut tarjolle neljä korjauspäivitystä, jotka paransivat OnePlus 5:n toimivuutta, vaikka testijakson aikana ei tullut missään järjestelmäversiossa vastaan suuria ongelmia. Puhelin perustuu Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmään ja loppujenlopuksi OxygenOS -käyttöliittymän versio oli 4.5.5. Uusimman OxygenOS-version Android-turvaustaso on 1. toukokuuta 2017, eli siis varsin vanha.

OxygenOS on OnePlussan oman käyttöliittymän nimi, joka on pääasiassa hyvin lähellä tavallista puhdasta Android-käyttöliittymää, joka löytyy esimerkiksi uusimmista Nokia-puhelimista. OnePlus on kuitenkin lisännyt omaan käyttöliittymäänsä mukavia ja hyödyllisiä lisäominaisuuksia, mutta Androidin perusajatus on silti säästetty. OxygenOS:n luultavasti paras ominaisuus OnePlus 5 -puhelimessa on tumma teema, jonka saa valinnaisesti käyttöön asetuksista. Tumman teeman ansiosta käyttöliittymä muuttuu mahdollisimman tummaksi, jotta se olisi suotuisa ja näyttäisi hyvältä puhelimen AMOLED-näytöllä.

Yhteenveto

OnePlus 5 on hyvä puhelin ja myös SuomiMobiili suosittelee

OnePlus 5:n halvimman version hinta on 499 euroa, jolloin tarjolla on 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 6 gigatavua RAM-muistia. Halvemman version väri on Slate Gray, kun taasen 559 euroa maksavan version väri on Midnight Black. Kalliimpi versio tarjoaa 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 8 gigatavua RAM-muistia. Puhelin on myynnissä OnePlussan oman verkkokaupan kautta sekä laitetta on saatavilla myös Elisan verkkokaupasta sekä myymälöistä ympäri Suomea.

OnePlus 5 on hinnoiteltu kilpailukykyisesti, vaikka hinnoittelu on noussut verrattuna viime vuoden OnePlus 3T -puhelimeen. Tällä hetkellä Suomesta ei saa vastaavalla hinta-laatusuhteella tai ominaisuuksilla varusteltua puhelinta, joten OnePlus 5 on Android-puhelimien eliittiä 500 euron hintaluokassa.

Puhelimen vahvuudet löytyvät erityisesti ulkoisesta premium-tuntumasta, suorituskyvystä sekä ohjelmistosta. Vaikka OnePlus 5 on huippupuhelin, niin myös siitä löytyy heikkouksia, joihin voidaan tällä kertaa luetella puutteita, joita puhelimesta ei löydy. OnePlus 5 ei ole virallisesti vedenkestävä, eikä puhelimessa ole muistikorttipaikkaa. Yksi puhelimen pahimmista puutteista on optinen kuvanvakain, joka pitäisi olla kaikkien lippulaivapuhelimien perusominaisuus. Henkilökohtaisesti en ole myöskään vakuuttunut OnePlus 5:n akun kestosta, mutta tätä kompensoi kuitenkin nopea Dash Charge -teknologia.

Kaiken kaikkiaan OnePlus 5 on loistava lippulaivapuhelin, joka on varmasti monille täysin riittävä sen puutteistakin huolimatta.

Yhteenveto

9

OnePlus 5 on loistava huippupuhelin, vaikka siinä on myös puutteita. Puhelimen erityisiä vahvuuksia ovat laadukas premium-tuntuma, nopea lataus ja suorituskyky. OnePlus 5 ei ole kuitenkaan parhaimmillaan akun keston osalta, ja laitteesta puuttuu monia hyödyllisiä ominaisuuksia (mm. vedenkestävyys, optinen kuvanvakaus).

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Hyvä näyttö
  • Kamera (varauksin)
  • Nopea Dash Charge -lataus
  • Tehokas
Huonoa
  • Kameran panoraama-tila
  • Optinen kuvanvakautus puuttuu
  • Akun kesto ei kovin hyvä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android