AndroidOnePlusYleinen

Ensituntumat tuoreesta OnePlus 5 -puhelimesta

Kiinasta päätä nostava OnePlus julkaisi eilen yhtiön tämän vuoden lippulaivapuhelimen, eli OnePlus 5:n. Puhelimesta on alkuvuoden aikana kuultu monen monta huhua ja nähty erinäisiä vuotokuvia, jotka ovat pääasiassa myös osuneet kohdalleen. Nyt OnePlus 5:stä on kuitenkin paljastettu kaikki seikat virallisesti ja myös SuomiMobiili sai uutuuspuhelimen käsiinsä.

Puhelin on ensituntumaltaan pätevän oloinen laite, eikä sitä voi kiistää. OnePlus 5 rakentuu kokonaan metallista ja kädessä tuntuma on miellyttävä. Ulkoisesti puhelin näyttää kuitenkin kieltämättä erityisen paljon Apple iPhone 7 Plussalta, joka ainakin omasta mielestäni hieman vaikuttaa OnePlussan persoonallisuuteen. Toki, jos muistellaan vuodentakaista OnePlus 3 -puhelinta, niin myös se näytti paljon HTC:n ja Huawein laitteiden yhdistelmältä, mutta puhelimessa oli kuitenkin OnePlussan omaa persoonallisuutta. Nyt OnePlus 5:n kohdalla tämä persoonallisuus on varsin minimaalista, mutta mielestäni se tulee ilmi laitteen käsituntumassa. Puhelimen runko ei ole yhtä pyöristetty kuin iPhone 7 Plussan, vaan OnePlus on jättänyt reunoille erikoisen taitoksen, josta jo huomaa, ettei kyseessä ole missään nimessä iPhone 7 Plus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 3:n yksi tärkeimmistä ominaisuuksista oli aikoinaan Dash Charge -pikalatausteknologia, joten on luonnollista, että tuki tälle on myös uudessa OnePlus 5:ssä. Puhelin pakkaa sisällensä mukavan 3300 milliampeeritunnin kokoisen akun, joka ei ole ainakaan yhden päivän käytön jälkeen vielä loppunut. Pidemmän testaamisen jälkeen todennäköisesti käy ilmi, ettei akku kestä yhdellä latauksella yhtä päivää pidempään, mutta onneksi tätä on kompensoimassa pikalataus, joka on todella nopea.

Puhelimen sisällä on Qualcommin tuorein Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia mallista riippuen. Sisäistä tallennustilaa on tarjolla 64 sekä 128 gigatavua myös mallista riippuen (64 Gt + 6 Gt / 128 Gt + 8 Gt). Nähtäväksi jää kuinka hyödyllinen huimat 8 gigatavua RAM-muistia todellisuudessa on, koska jo 6 gigatavuakin on mielestäni jo ylimitoitettu puhelimelle.

OnePlus 5:n näyttö on kooltaan edelleen 5,5 tuumaa ja kyseessä on todennäköisesti täysin sama näyttö kuin OnePlus 3T -puhelimessa. Näyttö perustuu AMOLED-teknologiaan ja se on edelleen ”vain” Full HD -tasoa (1920 x 1080). Laitteen näyttöä päällystämässä on uusin 2.5D:n Corning Gorilla Glass 5 -lasi, joka siis hieman kaareutuu reunoilta. Mielestäni OnePlus 5:n näyttö on varsin hyvä ja vakioasetuksilla värit toistuvat hyvin. Osa käyttäjistä kuitenkin toivoisi puhelimeen varmasti tarkempaa QHD-näyttöä, mutta itse olen vankasti sitä mieltä, että Full HD on täysin riittävä tarkkuus älypuhelimissa.

Muita OnePlus 5:n miellyttäviä ominaisuuksia ovat NFC, Bluetooth 5.0 sekä todella nopea sormenjälkilukija. Nyt OnePlus on vihdoin saanut sormenjälkilukijan samalle tasolle Huawein kanssa niin nopeudessa että luotettavuudessa. Puhelimen avainominaisuuksia ovat myös USB-C -tyypin liitin (USB 2.0) sekä 3.5 mm kuulokeliitin, joka on onneksi sisällytettynä puhelimeen, eikä tältä osin ole otettu oppia enää Applelta.

OnePlus 5 on teknisesti täysin pätevä laite ja yksi parhaimmista 500-600 euron hintaluokassa. Henkilökohtaisesti olisin toivonut OnePlussan pitäytyvän omanlaisessaan muotoilukielessä, sillä nyt uutuus näyttää liikaa iPhone 7 Plussalta. Olisin kaivannut myös jonkinlaista vedenpitävyyttä, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole minulle mikään pakollinen ominaisuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksoiskamera, vihdoin!

OnePlus 5:n yksi tärkeimmistä uudistuksista on uusi kaksoiskameraratkaisu, jota ei ole vielä ennen nähty missään OnePlussan omassa puhelimessa. Kaksoiskamera rakentuu kahdesta värillisestä Sonyn valmistamasta sensorista. Ensisijainen kamera on 16 megapikseliä ja toinen on 20 megapikseliä. Kamera on mielestäni varsin monipuolinen, siitä löytyy muun muassa vakuuttava pro-kuvaustila sekä muotokuvatila, jonka avulla kuvan taustan saa sumennettua. OnePlus 5:n kameran yksi huomioitavimmista ominaisuuksista on 2x optinen zoomaus. Näiden lisäksi on mahdollista taltioida 1080p nopeutus- sekä 720p hidastusvideokuvaa. Normaalia videokuvaa OnePlus 5 kykenee taltioimaan myös 4K -tasoisena.

Huomattavin puute puhelimen kamerassa on optisen kuvanvakaimen puute. Optinen kuvanvakain on nykypäivänä perusominaisuus kalliimmissa lippulaivaälypuhelimissa, jonka takia sen puute OnePlus 5:ssä jopa hämmästyttää. Videokuvauksen kanssa käytetään elektronista kuvanvakautusta, joka ei kuitenkaan tuota yhtä vakuuttavaa jälkeä kuin optinen kuvanvakain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alla on muutama kuva, jotka on otettu OnePlus 5:n pääkameralla sekä esimerkki 2x optisesta zoomauksesta. Yleisesti puhelimen kamera vaikuttaa lupaavalta, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole mitenkään ylivoimainen kamera verrattuna muihin tämän hetken lippulaivapuhelimiin.

Ei täydellinen puhelin, mutta monelle riittävän hyvä

Kuten jo väliotsikkokin jo kertoo, niin OnePlus 5 ei ole missään nimessä mikään markkinoiden täydellisin puhelin, mutta ainakin yksi parhaimmista alle 600 euron hintaluokassa. Puhelimen tehot riittävät loistavasti ja muistiakin löytyy halvemmasta versiosta monelle enemmän kuin tarpeeksi. Ensituntumat laitteesta ovat varsin positiiviset, mutta nähtäväksi jää, kuinka hyvin OnePlus 5 tulee oikeasti lunastamaan asetetut odotukset pidemmässä käytössä.

Kattavampi arvostelu OnePlus 5:stä tullaan julkaisemaan SuomiMobiilissa myöhemmin tänä kesänä.

OnePlus 5:n 6 gigatavun RAM-muistilla ja 64 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio maksaa 499 euroa. Kalliimpi 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio maksaa 559 euroa. Halvempi versio on väritykseltään Slate Gray ja kalliimpi Midnight Black. Puhelin tulee virallisesti tarjolle 27. kesäkuuta OnePlussan omassa verkkokaupassa sekä Suomessa Elisan myymälöissä. Ennakkomyynti on aloitettu jo 20. kesäkuuta, mutta puhelinta on voinut myös ostaa rajallisesti Suomessa 21. kesäkuuta neljässä Elisan myymälässä.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Toimiikohan Galileo? Entä onko laitteessa LTE Band 28?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android