ArvostelutBlack SharkXiaomiYleinen

Testissä Black Shark – Pelipuhelimien parhaimmistoa

Black Shark

Tällä kertaa testattavaksi saatiin Xiaomin hiljattain Euroopassa laajasti myyntiin saapunut Black Shark -pelipuhelin. Uutuuspuhelin oli testattavana useamman viikon, jonka aikana laitteen vahvuudet sekä heikkoudet tulivat selvästi esille. Vaikka mikään kovin suuri mobiilipelaamisen ystävä en henkilökohtaisesti ole, niin testijakson aikana tutustuttiin myös puhelimen tarjoamaan pelaamiskokemukseen.

Suomessa Black Shark on varsin uusi tulokas ja haastaa muut pelipuhelimet erityisesti hinnoittelulla. Puhelimen 6 + 64 gigatavun versio maksaa Suomen markkinoilla 599 euroa ja puhelin on saatavilla muun muassa Jimm’sin valikoimasta sekä Verkkokauppa.comista. Suomessa pahimmiksi kilpailijoiksi voidaan luetella ASUS ROG Phone -pelipuhelin (999 €) sekä Razer Phone 2 (879 €), joten Black Sharkin hinnoittelu on selvästi alhaisempi, vaikka ominaisuudet ovat pitkälti samanlaiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan kiinalaisen Xiaomin ensimmäiseen mobiilipelaamiseen tarkoitettuun Black Shark -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Katsomme myös millaisia peliominaisuuksia Xiaomi on puhelimeen laittanut. Lisäksi testaamme Black Sharkin pakkaskestävyyttä, mikä paljastaa laitteen kestävyyden kylmissä olosuhteissa.

Tekniset tiedot
Xiaomi Black Shark (SKR-H0)
Mitat: 161.6 x 75.4 x 9.3 mm
Paino: 190 g
Rakenne: Alumiini / lasi / muovi
Näyttö: 5.99 tuumaa Full HD+ (1080 x 2160) / IPS LCD / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 845 (Adreno 630)
Muisti: 8 tai 6 gigatavua RAM-muistia 128 tai 64 gigatavua tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Pääkamera: 12 MP pääkamera (f/1.75 / 1.25um / Dual Pixel PDAF) + 20 MP AUX-kamera (f/1.75 / 1.0um / PDAF) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 20 MP (f/2.2 / 1.0um) / selfie-salama
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (5. marraskuuta 2018 tietoturva / puhdas Android + Black Shark -lisäykset)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Stereo-kaiuttimet / Bluetooth 5.0 / aptX HD -tuki
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta
Hinta: 599 euroa

Myyntipakkaus

Black Shark -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa Black Shark -puhelimensa Euroopan markkinoilla pitkälti täysin mustassa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päällä on kiiltävän vihreä Black Sharkin logo sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen takaosassa on valkoinen tarra, jossa on paketin sisältä löytyvän puhelimen tietoja. Tarrassa luetellaan muun muassa puhelimen malli, tuetut taajuusalueet sekä väriversio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvinen ”kirje”, jonka alapuolella on itse Black Shark -puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvinen tasku, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, muovinen suojakalvo näyttöön sekä pikakäyttöopas englanniksi. Pahvitaskusta löytyy lisäksi kovamuovinen reunoja suojaava kuori, joka on tarkoitettu pääasiassa peliohjaimien tuomiseksi puhelimelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksen pohjalla on muutama lokero, joista löytyy muun muassa 18 watin Quick Charge 3.0 -tekniikkaa tukeva pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Lisäksi mukana on kuulokeadapteri (USB-C to 3,5 mm). Myyntipakkauksesta löytyy Euroopassa lisäksi oletuksena Black Sharkin oma peliohjain, joka on mahdollista liittää puhelimeen. Peliohjain mahdollistaa paremman pelikokemuksen, mutta tähän tullaan tutustumaan tarkemmin myöhemmin tässä arvostelussa.

Black Shark -puhelimen myyntipakkaus on ulkoisesti siis varsin pelkistetty, mutta sisältöä on enemmän kuin voisi olettaa. Erityisesti muovinen suojakalvo tulee varmasti tarpeeseen, sillä sitä ei ole tehtaalla valmiiksi asennettu näyttöön. Myös erikoinen suojakuori sekä peliohjain olivat varsin mukavia yllätyksiä, sillä niitä ei enää tarvitse erikseen ostaa. Juurikaan enempää ei oletuksena pelipuhelimen myyntipakkauksesta voisi olettaa löytävänsä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoiselta toteutukseltaan Xiaomin Black Shark -puhelin on varmasti yksi älypuhelinmarkkinoiden erikoisin, eikä puhelimesta ole pyrittykään tehdä normaalien älypuhelimien tapaan kovinkaan minimaalista. Koska kyseessä on pelipuhelin, niin Black Shark vastaa tähän tyyliin täydellisesti erikoisen toteutuksensa ansiosta. Xiaomi hyödyntää puhelimen rakennusmateriaaleina alumiinia, lasia sekä muovia, jotka yhdessä tuottavat varsin mielekkään käyttökokemuksen.

Käsituntumalta puhelin on erinomainen ja laadukas. Puhelin istuu käteen ergonomisesti. Takaosan pinnoite antaa mukavasti pitoa, eikä puhelin tunnu liukkaalta. Laitetta väännellessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, joka on osoitus erinomaisesta toteutuksesta. Xiaomi on ilmoittanut Black Sharkin mittojen olevan 161,62 x 75,4 x 9,25 millimetriä ja painoa löytyvän 190 grammaa. Fyysiseltä kooltaan kyseessä ei ole mikään markkinoiden kompaktein puhelin, mutta käyttäminen on silti varsin helppoa. Omaperäisyyttä ei Black Sharkista puutu ja erityisesti vihreät yksityiskohdat tekivät vaikutuksen testijakson aikana. Ulkoisessa toteutuksessa Xiaomi on onnistunut mielestäni erinomaisesti ensimmäisen pelipuhelimensa kanssa.

Suurin miinus Black Sharkin rakenteessa on puuttuva IP-luokitus. Xiaomi ei ole tehnyt puhelimesta siis millään tasolla vedenkestävää, mikä olisi voinut olla luonteva ominaisuus myös pelipuhelimeen. Erityisesti Suomen vaihtelevassa säässä vedenkestävyydestä olisi todella ollut hyötyä, mutta kaikkea ei kuitenkaan voi saada. Black Shark -puhelinta ei siis kannata ainakaan tahallisesti altistaa vedelle tai muille nesteille.

Laitteen etuosassa valtaa pitää 5,99 tuuman näyttö, joka peittää noin 76 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näyttö-runkosuhde ei ole kovin korkea, eikä vastaa nykyisissä huippupuhelimissa nähtyjä lukuja, mutta pelipuhelimessa tällä tuskin on kovin suurta merkitystä. Näytön ylä- ja alapuolille on jätetty paksut mustat kaistaleet. Yläreunasta löytyy etukamera, salamavalo, LED-ilmoitusvalo, puheluihin ja toisena kaiuttimena käytettävä kuuloke sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistin. Näytön alapuolella on nähtävissä kotipainikkeenakin toimiva sormenjälkilukija. Sormenjälkilukijan molemmilta puolilta löytyy lisäksi perinteiset kapasitiiviset navigointipainikkeet, jotka eivät kuitenkaan ole näkyvissä, sillä niitä ei ole taustavalaistu.

Puhelimen erikoisuus on pelihenkinen takaosan toteutus. Xiaomi markkinoi laitteen takaosasta löytyvän X-mallinen antennitoteutus, jonka pitäisi taata selvästi parempi kuuluvuus vaikeissakin paikoissa. X-antenni löytyy laiteen takaosan keskeltä. Black Sharkin takaosassa on käytetty yhteensä kolmea eri valmistusmateriaalia: alumiinia, lasia ja muovia. Takaosan kehykset ovat jykevää alumiinia ja tämän rinnalla on kiiltävä lasinen kehys. Takaosan keskiosa on valmistettu laadukkaasta muovista, jossa on mukava pinnoite, joka antaa selvästi paremman pidon sekä vähentää laitteen liukkautta. Yksi silmiinpistävin yksityiskohta puhelimen takaosassa on myös Black Sharkin logo, joka on varusteltu RGB-valolla. Lisäksi se ilmoittaa muun muassa saapuneista puheluista ja viesteistä. Takaosan yläreunassa on myös kaksoiskamera, kaksois-LED-salama sekä yksi mikrofoni. Alaosasta löytyy Black Shark -teksti.

Black Shark -puhelimen oikeasta reunasta löytyy tuttuun tyyliin äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Painikkeet on valmistettu alumiinista ja niiden tuntuma on erinomainen. Puhelimen vasemmassa reunassa on SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia samanaikaisesti. Muistikorttipaikkaa ei puhelimesta valitettavasti löydy. Vasemmassa reunassa on lisäksi vihreillä korostuksilla sekä karkealla pinnalla varusteltu Shark-kytkin. Kyseessä on kaksivaiheinen kytkin, josta käynnistetään tai sammutetaan puhelimelle kustomoitu Shark-pelitila. Black Shark -puhelimen yläreuna on jätetty tyhjäksi, mutta alareunasta löytyy kaksi kaiutinritilää, joista vain oikeanpuoleisen takaa todella löytyy kaiutin. Toisen takana on mikrofoni. Kaiutinritilöiden välissä on myös sisältä vihertävä USB-C-tyypin liitäntä.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Xiaomi on rakentanut ensimmäisen pelipuhelimensa suurehkon 5,99 tuuman IPS LCD -näytön ympärille. Näytössä on nykyisien standardien mukainen 18:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli siitä löytyy 1080 x 2160 pikseliä, mikä tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Black Sharkin näyttö on siis tarpeeksi tarkka, eikä yksittäisien pikseleiden näkeminen paljain silmin ole mahdollista.

LCD-näytöksi puhelimen näyttö on todella hyvä. Siinä on vaikuttavat tummien värien värintoisto, jollaista ei kaikista LCD-näyttöisistä puhelimista löydy. Lisäksi värintoisto on yleisestikin todella vaikuttavaa. Xiaomi antaa hieman säätää puhelimen asetuksista näytön väriasetuksia. Yhteensä erilaisia väritiloja on kolme, jotka ovat Cinema mode, Natural mode ja Eye care mode. Lisäksi jokaisessa väritilassa on vielä erikseen mahdollista lisätä viileyttä tai lämpöä väreihin. Black Shark -puhelimen näytössä on myös odotetusti erinomaiset katselukulmat sekä hyvä luettavuus auringonvalossa.

Yksi syy erinomaiseen näyttökokemukseen löytyy erillisestä Pixelworksin kehittämästä sirusta, jota Xiaomi hyödyntää puhelimessaan. Aikaisemmin Pixelworksin näyttöratkaisua on käytetty muun muassa HMD Globalin valmistamassa Nokia 7.1 -puhelimessa, joka arvioitiin SuomiMobiilissa vuoden 2018 lopussa. Pixelworks tarjoaa Black Shark -puhelimelle kolmannen sukupolven Iris-piirisarjan, jonka pitäisi mahdollistaa vastaava näyttökokemus kuin nykyaikaisissa UHD-televisioissa. Pixelworks on tuonut Black Shark -puhelimeensa lukuisia omia teknologioitaan, joita ovat muun muassa True Clarity, True Color, HRD10-videoiden toisto sekä hienostunut kontrastin hallinta, jotka tarjoavat realistisemman pelikokemuksen.

Kokonaisuutena Black Shark -puhelimen näyttö on erinomainen ja tarjoaa kalliimmistakin huippupuhelimistakin tutun käyttökokemuksen. Lisäksi elokuvien ja videoiden katsominen näytöltä on mielekästä. Erityisesti myös pelaaminen on erinomaisen värintoiston ansiosta miellyttävää.

Koska kyseessä on Xiaomin pelipuhelin, niin luonnollisesti kyseessä on hyvinkin tehokas puhelin. Black Sharkin tehoista on vastaamassa lukuisissa älypuhelimissa nähty Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, josta ei puhti kovemmassakaan pelaamisessa lopu. Snapdragon 845 on kahdeksanytiminen ja se rakentuu neljästä 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 385 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 630.

Sisäistä tallennustilaa testiin saadussa puhelimessa on 128 gigatavua, mutta Black Shark on ostettavissa Euroopassa myös 64 gigatavun versiona. Erillistä muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole, mikä on ymmärrettävissä varsin suurien tallennuskapasiteettien myötä. Muistikorttipaikka olisi kuitenkin voinut olla erinomainen lisävaruste. RAM-muistia testissä käyneessä versiossa oli 8 gigatavua, mikä on suurin mahdollinen määrä Black Shark -puhelimessa. 64 gigatavun versiossa on ”vain” 6 gigatavua RAM-muistia, mikä sinällään on myös täysin riittävästi.

Testijakson aikana Black Shark -puhelimessa ajettiin läpi luonnollisesti kaikki SuomiMobiilin testausrepertuaariin kuuluvat suorituskykytestit. Testeissä puhelin pärjäsi kuten lukuisat muutkin Snapdragon 845 -puhelimet, mutta silti oli havaittavissa jonkin verran eroja esimerkiksi OnePlus 6T -puhelimeen verrattuna, joka sai selvästi parempia pisteitä. Black Sharkin suorituskyky on kuitenkin sillä tasolla, ettei vastaan pitäisi tulla minkäänlaisia ongelmia raskaimmissakaan peleissä. Alla olevasta taulukosta voi tarkastella Black Sharkin saamia pisteitä eri suorituskykytesteissä ja verrata niitä samaan Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 6T -puhelimen kanssa sekä Exynos 9810 -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy Note9 -puhelimen kanssa.

Testitulokset
Black Shark (SD845) OnePlus 6T (SD845) Samsung Galaxy Note9 (E9810)
AnTuTu: 272 977 pistettä 293 560 pistettä 242 159 pistettä
Geekbench 4 (single): 2303 pistettä 2377 pistettä 3642 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7131 pistettä 8908 pistettä 9100 pistettä
PCMark 2.0: 8442 pistettä 8767 pistettä 5395 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 59 373 pistettä 64 547 pistettä 41 046 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 80 601 pistettä 84 091 pistettä 50 306 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 30 894 pistettä 35 593 pistettä 24 963 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3344 pistettä 4701 pistettä 3369 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3603 pistettä 5228 pistettä 3716 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2673 pistettä 3474 pistettä 2539 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Black Shark -puhelimella luonnollisesti pelattiin testijakson aikana jonkin verran, eikä vastaan tullut mainittavia ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvystä. Puhelin pyöritti näyttävästi myös raskaimpia mobiilipelejä. Pelaamisen aikana Black Shark ei mainittavasti päässyt lämpenemään ja yksi syy tähän on Xiaomin oma nestejäähdytys. Xiaomin mukaan puhelimen nestejäähdytys on jopa 20 kertaa tehokkaampi kuin perinteinen puhelimista löytyvä jäähdytys. Black Sharkista löytyy monikerroksinen nestejäähdytys, jonka luvataan vähentävän suorittimen lämpötilaa kahdeksalla asteella.

Puhelimen teknisessä toteutuksessa mielestäni muutama muukin erinomainen yksityiskohta tehokkaan Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin ohella. Black Sharkissa on muun muassa vaikuttava äänentoisto, joka toteutetaan stereo-kaiuttimilla. Pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta, mutta toisena kaiuttimella hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Yhdessä nämä luovat mukavan kuuntelukokemuksen, jossa ääni on täyteleistä.

Toinen mainittava vahvuus teknisessä toteutuksessa on mielestäni sormenjälkilukija sekä sen nopeus. Sormenjälkilukija löytyy puhelimen näytön alapuolelta ja on samalla yksi navigointipainikkeista. Sormenjälkilukijan sijainti puhelimen etuosassa ei juurikaan miellytä itseäni, sillä takaosassa sijainti olisi huomattavasti luonnollisempi. Sormenjälkilukija on kuitenkin tuttuun Xiaomin tyyliin varsin nopea. Teknisessä toteutuksessa on myös yksi mainittava heikkous ja se on mielestäni perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen pois jättäminen. Toki Xiaomi toimittaa puhelimen mukana kuulokeliitinadapterin, mutta mielestäni varsinkin pelipuhelimessa perinteinen sisäänrakennettu kuulokeliitin olisi ollut järkevin valinta.

Akunkesto ja pakkastesti

Black Shark pakkaa sisällensä varsin suuren 4000 milliampeeritunnin suuruisen akun. Kyseessä on siis akku, josta ei pitäisi ainakaan peruskäytössä puhti loppua kesken päivän. Testijakson aikana puhelimessa oli iltaisin akkua jäljellä noin 30 prosenttia, jos puhelimella ei päivisin pelailtu, vaan sitä käytettiin sosiaalisen media käyttämiseen, videoiden katseluun, kuvaamiseen, puheluihin sekä viestittelyyn. Raskaalla pelaamisella puhelimen akun saa loppumaan jo selvästi aikaisemmin kuin normaalissa käytössä.

Laitetta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta ja puhelin tukee Qualcommin 18 watin Quick Charge 3.0 -pikalatausta. Nopean lataamisen ansiosta Black Shark -puhelimeen saadaan mukavan nopeasti lisää akkua, jos se on loppumassa raskaan pelaamisen johdosta. Testijakson aikana kokeilimme kuinka nopeasti Black Shark -puhelimen akku todellisuudessa latautui. Pikalatauksen nopeus oli tuttua keskitasoa. Alla on kuvaaja, joka esittää Black Shark -puhelimen mukana tulevan pikalaturin latausnopeuden.

Xiaomi Black Shark -puhelimen akun latausnopeus mukana tulevan laturin kanssa.

Kuvaajasta nähdään, että suuri 4000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen tunnissa ja 40 minuutissa. Ensimmäisen 60 minuutin aikana puhelimen akku on latautunut lähes 90 prosentin varaustasoon, mutta tämän jälkeen pikalataus hieman hiipuu ja seuraavan 10 prosentin lataamiseen menee huimat 40 minuuttia. Aluksi Black Sharkin pikalataus on siis hyvinkin nopea, mutta loppupäässä se hidastuu huomattavasti.

Testijakson aikana Black Shark pääsi SuomiMobiilin pakkastestiin, jossa pyritään saamaan selville kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Black Shark laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Suurimmat ongelmat testin aikana tulivat näyttöön, sillä LCD-tekniikkaan perustuva näyttö muuttui selvästi hyytelömäiseksi. Hyytelömäiseksi muuttuminen on LCD-näyttöjen ominaisuus, mutta Black Sharkin kohdalla näytön hyytelöityminen oli selvästi aikaisemmin testattuja puhelimia huomattavampaa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 23 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 77 prosenttia. Tällä testauskerralla Black Shark menetti akunvarauksestaan lähes neljänneksen, joten kulutus oli kylmissä olosuhteissa selvästi suurempaa kuin normaalisti. Yleisesti testatuista puhelimista akkua on kulunut noin 15 prosenttia tai vähemmän, joten Black Shark sijoittuu testissä eniten akkua kuluttaneiden puhelimien joukkoon.

Pakkastesti osoitti, että Black Shark -puhelin kestää pakkasta, mutta akunkulutus on selvästi keskimääräistä suurempaa ainakin näytön ollessa päällä. Lisäksi testissä päästiin jälleen todistamaan LCD-näyttöpaneeleiden hyytelöitymisongelma kylmissä olosuhteissa.

Kamerat

Kamerat eivät ole yleisesti pelipuhelimissa tärkein osa-alue, eikä myöskään Xiaomi ole kameroihin juurikaan laittanut panostuksia Black Shark -puhelimessa. Puhelimessa on yksi kamera edessä sekä kaksi kameraa takaosassa. Kamerat ovat hyvällä perustasolla, mutta mitään kovin erikoista tai huipputasoista kuvausjälkeä ei kannata odottaa.

Kaksoiskamera rakentuu 12 megapikselin pääkamerasta sekä 20 megapikselin toisesta kamerasta. Molemmissa sensoreissa on f/1.75-aukko sekä vaiheen tunnistava automaattitarkennus. 12 megapikselin kamerassa on 1.25 um pikselikoko ja 20 megapikselin kamerasta löytyy taasen 1.0 um pikselikoko. Kaksoiskameran kaveriksi on laitettu myös kaksois-LED-salama, joka auttaa erityisesti hämärässä kuvaamista.

Suurin hyöty kaksoiskamerasta löytyy bokeh-kuvaamisesta. Toista kameraa hyödynnetään syvyyskartan luomisessa, minkä ansiosta kuvattava kohde saadaan paremmin esille ja tausta sumennetaan. Vaikka voisi olettaa, että 20 megapikselin kameraa hyödynnettäisiin muun muassa 2x optisen zoomauksen toteuttamiseen, niin tähän tarkoitukseen siitä ei ole. Ainoastaan bokeh-kuvaamisessa hyödynnetään toista kameraa. Bokeh-kuvaamisessa Black Shark onnistuu varsin hyvin, eikä useimmiten ollut mitään valittamista.

Pääkameralla on mahdollista taltioida hyviä kuvia hyvässä päivänvalossa, mutta hämärämmässä laatu heikkenee selvästi. Kuvissa on pääosin paljon yksityiskohtia ja värintoisto on varsin luonnollinen. Hämärässä kamera usein mietti kuvaamista pitkään, minkä vuoksi kuvista tuli usein tärähtäneitä. Hintaluokkansa parhaimpiin kameroihin Black Shark ei ylety, vaan kamerat ovat enimmäkseen hyvää perustasoa. Alla on muutamia kuvia, joista kukin voi itse päätellä onko Black Sharkin pääkamera tarpeeksi hyvä omaan käyttöön.

Artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Videokuvaamisessa Black Shark ei pääse yllättämään millään osa-alueella. Videokuvaa voidaan taltioida maksimissaan 4K-tarkkuudella. Videoissa on nähtävissä paljon tärähtelyä, joka johtuu erityisesti optisen kuvanvakautuksen puuttumisesta. Lisäksi videoiden laatu ei pääse vastaamaan odotuksia. Etukamerassa tyydytään 20 megapikselin sensoriin, joka testijakson aikana osoittautui varsin hyväksi. Etukameran kaverina on myös varsin kirkas LED-salama, jos tulee tarvetta kuvata selfieitä myös hämärässä.

Kamerasovellus on Black Shark -puhelimessa Xiaomin oletussovellus, joka ei ole muuttunut juurikaan. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, neliö, muotokuva tai manuaalitila. Kamerassa voi manuaalisesti säätää valotuksen korjausta, tarkennusta, valotusaikaa sekä ISO-arvoa. Manuaalitilassa on mahdollista vaihdella myös kaksoiskameran 12 megapikselin ja 20 megapikselin kameroiden välillä.

Pelilisäykset

Koska Black Shark on todellinen pelipuhelin, niin se näkyy myös mukana tulevan peliohjaimen muodossa. Peliohjain on mahdollista liittää Black Shark -puhelimeen suojakuoren avustuksella, jolloin ohjain on tukevasti kiinni puhelimessa. Yhdistelmänä puhelin ja ohjain tuovat mieleen pelikonsolin.

Puhelimen mukana tuleva peliohjain on varusteltu Bluetooth 4.0 -yhteydellä ja siinä on sisäänrakennettu 150 milliampeeritunnin akku. Peliohjainta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta ja latausaika on noin 3-3,5 tuntia. Peliohjaimessa virtaa riittää noin 30 pelituntiin asti. Vaikka peliohjain onkin suunnattu vain Black Shark -puhelimelle, niin sitä on mahdollista hyödyntää lisäksi muissa laitteissa, joissa on Bluetooth 4.0 tai uudempi versio sekä Android 4.4 -käyttöjärjestelmä tai uudempi.

Peliohjain on mielestäni erinomainen lisäys, jos puhelimella on tarkoitus pelata ahkerasti. Peliohjaimen painikkeiden tuntuma on erityisen hyvä ja ohjaisessa on myös kuminen pinnoite, joka antaa hyvän tuntuman, eikä laite tunnu liukkaalta. Valitettavaa peliohjaimen kohdalla oli kuitenkin se, ettei kaikki Android-pelit tue pelaamista ohjaimen kanssa. Ja jos jokin peli tuki ohjainta, niin kaikkia painikkeita ei yleensä pystynyt käyttämään. Toki oli myös pelejä, jotka tukivat peliohjainta täydellisesti.

Black Shark Gaming controller

  • Malli: H66
  • Bluetooth 4.0
  • Tuetut puhelimet: kaikki joissa on Bluetooth 4.0 tai uudempi ja Android 4.4 tai uudempi
  • Akku: 150 mAh
  • Latausaika: 3-3,5 tuntia
  • Akunkesto: 30 tuntia

Black Shark -puhelimelle on myös erikseen ostettavissa toisenlainen peliohjain, jonka nimi on Black Shark Gamepad 2.0. Uusi ohjain koostuu kahdesta osasta, joten tarjolla on selvästi enemmän funktioita pelaamista varten. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään kovin halpa lisäosa, sillä hintaa on jopa 80 euroa.

Toinen Black Shark -puhelimessa pelaamiseen liittyvä lisäys on Shark-tila. Kyseessä on Xiaomin oma pelitila, joka voidaan aktivoida käyttöön puhelimen vasemmasta kyljestä löytyvästä kytkimestä. Shark-tilassa puhtaasta Android-käyttöliittymästä siirrytään täysin pelaamista silmällä pitäen luotuun tilaan. Shark-tilassa pääsee nopeasti käsiksi puhelimeen asennettuihin peleihin. Heti Shark-tilan käynnistäessä puhelin tyhjentää muistin, jotta suorituskyky olisi parhaimmillaan pelaamisen aikana. Tästä tilasta löytyy myös erillinen alue, joka tulee esille pyyhkäisemällä alaspäin sormenjälkilukijaa. Tällöin tulee esille lukuisia pikavalintoja, joiden avulla pelikokemusta on mahdollista säätä kesken pelaamisen. Shark-tilassa voi muun muassa estää ilmoituksien saapuminen, jotta pelaaminen ei keskeytyisi.

Kaiken kaikkiaan Black Shark tarjoaa varsin mukavasti erilaisia ominaisuuksia, jotka parantavat pelikokemusta. Mukana toimitettava peliohjain on toimiva ratkaisu, kunhan peli tukee ohjainta. Lisäksi ohjelmallisesti toteutettu Shark-tila on helppo käynnistää erillisestä kytkimestä sekä samalla tämä tila tarjoaa erinomaisia ja todella toimivia ominaisuuksia.

Käyttöjärjestelmä

Black Shark on ohjelmiston osalta harvinainen älypuhelin Xiaomilta, sillä laitteessa käytetään pitkälti täysin puhdasta Android-käyttöjärjestelmää. Aikaisemmin Xiaomi on luottanut vahvasti yhtiön omaan MIUI-käyttöliittymään ja tuonut muutaman Android One -tuoteperheeseen kuuluvan puhelimen myyntiin Euroopassa. Black Shark -puhelimesta ei löydy kumpaakaan edellä mainituista, vaan tällä kertaa laitteessa on puhdas Android, jossa on muutama Black Shark -lisäominaisuus pelaamista varten.

Puhelimessa hyödynnetään toistaiseksi Android 8.1 Oreo -pohjaista käyttöjärjestelmää, eikä tuoreempaa Android 9.0 Pie -versiota. Xiaomi ei ole toistaiseksi luvannut tuoreempaa versiota, mutta todennäköisesti Android 9.0 Pie tulee jossain vaiheessa ladattavaksi. Testijakson aikana Black Shark sai muutaman päivityksen, joissa tuotiin parannuksia puhelimen keskeneräiseltä vaikuttavaan käyttöliittymään. Yksi huomioitava seikka käyttöjärjestelmässä on suomen kielen puuttuminen. Xiaomi on lupaillut puhelimeen päivitystä, jossa suomen kieli tulisi, mutta testijakson aikana päivitystä ei kuulunut. Black Shark -puhelimessa oli testijakson lopussa Googlen 5. marraskuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Ohjelmisto ei tarjoa siis mitään kovin erikoista, vaan Black Sharkissa tyydytään pitkälti vain Google näkemykseen käyttöliittymästä. Käyttöjärjestelmä toimi testijakson aikana pääasiassa hyvin, mutta toisinaan vastaan tuli myös ongelmia sekä bugeja, jotka Xiaomi tulee toivottavasti tulevaisuudessa korjaamaan. Jos kuitenkin haluaa puhtaalla Androidilla varustellun pelihenkisen älypuhelimen, niin Black Shark on ainoa vaihtoehto tällä hetkellä.

Yhteenveto

Black Shark on testijakson perusteella loistava puhelin siihen tarkoitukseen, mihin se on luotukin – pelaamiseen. Puhelimen suuremmat valttikortit ovat erityisesti puhdas Android-kokemus, toimivat pelilisäykset sekä mukana toimitettava peliohjain. Myös puhelimen näyttö on yllättävän hyvä, minkä lisäksi Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri takaa erinomaisen suorituskyvyn pelaamiseen. Testijakson aikana Black Shark pääsi vakuuttamaan myös laadukkaalla sekä erittäin erilaisella ja tyylikkäällä rakenteellaan. Puhelin ansaitsee plussaa myös valaistun logon ansiosta.

Valitettavasti myös heikkouksia löytyi, mutta niitä oli todellisuudessa varsin vähän. Suurin yksittäinen heikkous oli varmasti kamera, jolta olisi voinut odottaa myös enemmän. Lisäksi pieniä puutteita olivat esimerkiksi navigointipainikkeiden valaistuksen puuttuminen, IP-luokituksen poissaolo sekä muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen jättäminen pois.

Suomessa Black Shark -puhelinta myyvät Jimm’s sekä Verkkokauppa.com, joiden kautta laitteen voi saada halvimmillaan 599 euron hintaan. Kyseessä on siis erinomainen älypuhelin sellaisille ihmisille, jotka tykkäävät pelätä mobiilipelejä ilman suurempia ongelmia.

Yhteenveto

8

Hyvää
  • Tyylikäs pelimaailmaan sopiva toteutus
  • Toimiva Shark-pelitila
  • Alumiinirungon vihreät yksityiskohdat
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Suhteellisen nopea lataus
  • Black Shark -logon tyylikäs RGB-valaistus
  • Tehokas Snapdragon 845 ja toimiva nestejäähdytys
Huonoa
  • Navigointipainikkeita ei ole taustavalaistu
  • Ei vedenkestävää rakennetta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei kuulokeliitintä
  • Keskinkertainen kamera
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut