AndroidArvostelute-villeOukitel

Testissä Oukitel K6000 Plus ja Oukitel U16 Max – erikoiset puhelimet Kiinasta

Oukitel K6000 Plus ja Oukitel U16 Max

Olemme saaneet SuomiMobiilissa verkkokauppa e-ville.comin kautta testiin mitä erikoisimpiakin puhelimia suoraan Kiinasta. Tällä kertaa testattavaksi saapuivat Oukitel K6000 Plus sekä Oukitel U16 Max, joista molemmat säväyttävät omilla erikoisuuksillaan.

Oukitel K6000 Plus sekä U16 Max asettuvat hinnaltaan alle 300 euroon ja myös ominaisuudet ja tekniikka ovat varsin perinteistä kiinapuhelinlaatua. Oukitel U16 Max säväyttää suurella 6 tuuman näytöllänsä, kun taasen K6000 Plus pistää kehiin massiivisen 6080 milliampeeritunnin akun. Koska kyseessä on kuitenkin alempaan hintakategoriaan lukeutuvat puhelimet pieneltä älypuhelinvalmistajalta, niin mitään kovin erikoista ei puhelimilta voida odottaa. On kuitenkin selvää, että testissä käväisseillä malleilla on omat selkeät vahvuudet sekä heikkoudet. Huomion arvoista on myös, että kumpikaan puhelimista ei ole suunniteltu Suomen markkinoille, vaan päämarkkinat löytyvät Kiinasta ja muualta Aasiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oukitel-älypuhelinbrändi perustettiin Kiinassa vuonna 2007. Saatuaan National GSM/CDMA -lisenssin vuonna 2008 Oukitel perusti tuotekehitysyksikön Shanghaihin ja Shenzheniin. Vuonna 2009 puhelimien massatuotanto alkoi Guan Lan Silicon Valleyhin perustetussa tuotantolaitoksessa. Oukitelillä on ISO9001-laatusertifikaatti ja sen tehtaassa on yli 1000 työntekijää. Tehdas valmistaa yli 20 miljoonaa puhelinta vuodessa.

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan Oukitelin tämän vuoden K6000 Plus sekä U16 Max -puhelimia ”testimäisesti”, eli ei aivan niin syvällisesti kuin laajemmissa arvosteluissa. Artikkelissa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

Tekniset tiedot
Oukitel K6000 Plus Oukitel U16 Max
Mitat: 155 x 77 x 9.6 mm 166 x 83 x 9.15 mm
Paino: 207 g 224 g
Näyttö: 5.5 tuumaa Full HD (1920 x 1080) 6.0 tuumaa HD (1280 x 720)
Suoritin: 8-ytiminen MediaTek MTK6750T (Mali-T860-MP2) 8-ytiminen MediaTek MTK6753 (Mali-T720-MP3)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia 64 Gt tallennustilaa 3 Gt RAM-muistia 32 Gt tallennustilaa
Kamerat: 16 MP pääkamera ja 8 MP etukamera 13 MP pääkamera ja 5 MP etukamera
Akku: 6080 mAh (ei irrotettava) 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat Android 7.0 Nougat
Muuta: sormenjälkilukija ja Dual-SIM/muistikortti sormenjälkilukija ja Dual-SIM/muistikortti

Myyntipakkaus

Molemmat Oukitel-puhelimet toimitetaan tyylikkäissä kokonaan oransseissa myyntipakkauksissa, joista ei heti päällepäin näe, mikä puhelin paketissa on. Paketin takaosassa on pienellä präntillä mainittu mallinimet sekä puhelimien tärkeimmät ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse myyntipakkausten sisällöt ovat hyvin identtiset. Molemmista paketeista tulee esille ensiksi itse puhelimet, joihin on asennettuna silikoniset suojakuoret sekä näytönsuojakalvot. Oukitel U16 Maxin myyntipakkaus on rakenteeltaan hieman halvemman oloinen ja sisältä löytyy Euroopan markkinoille tarkoitettu laturi, micro-USB -johto, SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pikakäyttöohje ja takuukortti. Oukitel K6000 Plussan paketin sisältöön kuuluvat pikalaturi, micro-USB-johto, SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pikakäyttöohje ja takuukortti. Näiden lisäksi paketissa on pienenä ekstrana USB OTG -adapteri.

Puhelimet ovat pakattu siis varsin perinteisesti, eikä mukana tule mitään yllättävää. Ilahduttavaa on kuitenkin, että mukana tulee silikoniset suojakuoret, joilla laitteet saa helposti suojattua kolhuilta ja mahdollisesti rikkoontumisella. Oukitel K6000 Plussan mukana tullut OTG-adapteri oli myös pienoinen positiivinen yllätys, sillä sen avustuksella puhelimeen saa yhdistetty esimerkiksi normaalikokoisen muistitikun.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmat Oukitelin puhelimista on valmistettu pääasiassa metallista, minkä ansiosta ne tuntuvat hintaansa nähden jopa laadukkailta. Oukitel K6000 Plus ja U16 Max ovat laatutuntumaltaan kuitenkin täysin eri maailmoista ja hieman yllättäen laitteista halvempi tuntuu selvästi paremmalta.

Otetaan käsittelyyn ensiksi kalliimpi Oukitel K6000 Plus, jonka ulkoinen olemus on todella massiivinen muun muassa suuren akun takia. Puhelimella on paksuutta ihan mukavasti, jonka takia laite tuntuu kädessä hieman hölmöltä verrattuna kilpailijoiden tuttuihin sulavalinjaisiin älypuhelimiin. Oukitel K6000 Plussan fyysiset mitat ovat 155 x 77 x 9,6 millimetriä, joten varsinkin paksuutta löytyy kiitettävästi. Suuren akun ja rakenteen takia myös painoa löytyy kiitettävät 207 grammaa, joka on noin 60 grammaa enemmän kuin useissa muissa puhelimissa. Laitteen painon huomaa heti, kun sitä pitelee hetken käsissään, mutta myös siihen on mahdollista tottua nopeasti.

Koska Oukitel K6000 Plus on alle 300 euron älypuhelin, niin kovin laadukasta toteutusta ei voida odottaa. Laitteen runko on pääosin metallia, mutta ylä- ja alapäädyt ovat kuitenkin muovia. Lisäksi testijakson aikana puhelimen metalliosaan saatiin aikaiseksi lommo, kun toinen puhelin osui laitteeseen. Eli myöskään metalliosat eivät ole kovin laadukkaasta materiaalista veistetyt, sillä harvoin nykyiset älypuhelimet menevät lommolle toisen puhelimen osuessa kevyesti toiseen.

Myös Oukitel U16 Max on todella suuri puhelin ja syy siihen on suuri 6 tuuman näyttö. Puhelimen fyysiset mitat ovat 166 x 83 x 9,15 millimetriä ja painoa löytyy massiiviset 224 grammaa. Kyseessä on siis vielä painavampi puhelin kuin Oukitel K6000 Plus, mutta toisaalta myös suurempi ja jämäkämpi.

Oukitel U16 Max on valmistettu myös pääosin yhdestä metallipalasta, mutta takaosassa on noin senttimetrin levyiset muoviset kaistaleet niin ylä- ja alaosissa antenneja varten. Verrattuna K6000 Plussaan, U16 Maxiin tuskin tulisi helposti lommoja, sillä metallinen rakenne tuntuu selvästi jämäkämmältä, joka on yllättävää reilun 200 euron laitteelta. Kädessä Oukitel U16 Maxia pideltäessä huomaa saman tien kyseessä olevan suuri puhelin, jonka piteleminen yhdellä kädellä on toisinaan haastavaa ja käyttöön tarvitaan kuitenkin kaksi kättä.

Molempien puhelimien laatutuntumaa on pudottamassa näytöistä puuttuvat oleofobinen pinnoite. Tämän takia näytöt keräävät paljon sormenjälkiä ja rasvaa käsistä, eikä niitä ole helppo saada edes pyyhkimällä kunnolla pois.

Oukitel K6000 Plussa sekä U16 Maxin rakenne perustuu pitkälti samaan ideologiaan ja myös painikkeet ja muut yksityiskohdat ovat pitkälti samoilla paikoilla. Puhelimien takaosassa on kamera, jonka kaverina on yksi LED-salama. Lisäksi suuremmassa U16 Max -mallissa on sormenjälkilukija kameran alapuolella. Molempien puhelimien takaosassa komeilee vielä Oukitelin logo yhdessä sertifiointitietojen kanssa. Puhelimien edessä on näytön alapuolella kapasitiiviset navigointipainikkeet, mutta K6000 Plus -mallissa kotipainikkeeseen on yhdistetty myös sormenjälkilukija. Näytön yläpuolella on molemmissa malleissa tuttuun tapaan kuuloke, etukamera, ilmoitusvalo ja valoisuudentunnistin.

Laitteiden oikeassa kyljessä ovat virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka. Puhelimien yläreunassa on vain 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja alareunassa ovat kaiutin, mikrofoni sekä micro-USB-liitäntä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Näyttö, tekniikka, akku ja sormenjälkilukija

Oukitel K6000 Plussan näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa ja se on Full HD -tasoa (1920 x 1080). Näyttö on teknisesti siis varsin perustasoa ja riittää varmasti monille. En voi kehua puhelimen näyttöä hyväksi, enkä oikeastaan huonoksikaan, koska se on pitkälti kaikkea tältä väliltä. Näyttö on kirkas ja siitä saa hyvin selvää myös auringonvalossa, mutta ongelmana on värintoisto, joka ei ole aivan toivotulla tasolla. Puhelimen katselukulmatkin jättävät hieman vielä toivomisen varaa, mutta koska kyseessä ei todellakaan ole mikään lippulaivapuhelin, niin on ymmärrettävissä, ettei tarkinta tai parhainta näyttöä ole edes mahdollista saada.

Oukitel U16 Max on näyttönsä osalta vielä hieman heikommalla tasolla. Näytön koko on huimat 6 tuumaa, mutta siihen se huimuus jääkin. Näytön tarkkuus on vain HD-tasoa, eli 1280 x 720 pikseliä, joka tekee vaivaiset 244 pikseliä tuumaa kohden. Kyseessä on siis nykymittapuulla jopa harvinainen älypuhelin 220 eurolla, jossa on HD-näyttö. Oukitel U16 Maxin näyttö ei ole myöskään kovin erikoinen, katselukulmat ja kirkkaus ovat samalla tasolla K6000 Plussan kanssa, mutta mitään erikoista ei ole tarjolla. Näyttö ei ole myöskään ole kovin hyvin luettavissa auringonvalossa.

Oukitel K6000 Plus ja Oukitel U16 Max ovat teknisesti hyvin lähellä toisiaan, eikä suuria eroja ole muuta kuin muistien määrässä. Oukitel K6000 Plussan sisällä pyörii MediaTekin kehittämä kahdeksanytiminen MTK6750T-järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 1,5 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 1,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa laitteessa hoitaa Mali-T860 MP2. Järjestelmäpiirin tukena on mukavat 4 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa puhelimessa on kiitettävät 64 gigatavua. Jos sisäinen tallennustila ei riitä, niin Oukitel K6000 Plus tukee myös microSD-muistikorttia aina 256 gigatavuun asti.

Oukitel U16 Maxin sisällä pyörii myös MediaTekin kehittämä kahdeksanytiminen MTK6753-järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 1,5 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 1,3 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa laitteessa hoitaa Mali-T720 MP3. Järjestelmäpiirin tukena on 3 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa puhelimessa on 32 gigatavua. Jos sisäinen tallennustila ei riitä, niin myös Oukitel U16 Maxista löytyy tuki korkeintaan 32 gigatavun suuruiselle microSD-muistikortille.

Molemmat puhelimet ovat teknisesti siis hyvin lähellä toisiaan ja samalla molemmat ovat teknisesti alempaa keskiluokkaa, eivätkä tarjoa oikeastaan mitään erikoista. Puhelimien tehot riittävät varmasti monille peruskäyttöön, ja sellaisille, jotka eivät vaadi puhelimeltaan parhaimpia tehoja. Suurin yllätys puhelimissa oli varsin mukavat muistimäärät. Esimerkiksi Oukitel K6000 Plussan massiivinen 64 gigatavun sisäinen tallennustila on varmasti monille täysin riittävä ja ainakaan itse en saisi sitä helposti täyteen.

Seikka, josta Oukitelin puhelimet ovat tulleet varsinkin suomalaisien tietoisuuteen ovat suuret akut. Oukitel K6000 Plus on tästä hyvä esimerkki, sillä laitteessa on suuri 6080 milliampeeritunnin akku. Testijakson aikana puhelimen akku kesti yhdellä latauksella noin kaksi päivää, joka on enemmän kuin mitä monien muiden valmistajien puhelimet pystyvät tarjoamaan. Oukitel K6000 Plussassa on tuki myös pikalataukselle, jolla on mahdollista saada massiivinen akku täyteen varsin nopeasti.

Oukitel U16 Maxin pääpainona ei ole kuitenkaan akun suuruus, mutta silti laitteessa on mahtava 4000 milliampeeritunnin akku. Akku kesti testijakson aikana lähes kaksi päivää raskaassa käytössä, mutta ei enempää. Puhelin ei tue mitään mainittavaa pikalatausta, vaan latauksen hoitaa aivan perinteinen laturi.

Molemmissa testissä käyneissä puhelimissa on myös sormenjälkilukija. Oukitel K6000 Plussassa lukija on etuosassa kotipainikkeeseen integroituna ja U16 Maxissa lukija on takaosassa kameran alapuolella. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, kun sormenjälkilukija on laitteen takana, josta se on helppo löytää esimerkiksi etusormella. Puhelimissa käytettävät sormenjälkilukijat tuntuvat varsin laadukkailta ja molemmissa puhelimissa ne toimivat esimerkillisesti. Vaikka lukijat ovat nopeita, niin aina toisinaan tuli vastaan virhelukuja, jolloin lukitus ei auennutkaan. Pääasiassa sormenjälkilukijat ovat kuitenkin erinomaisia.

Kamerat

Alle 300 euron puhelimissa on harvoin loistavia kameroita ja se näkyy myös Oukitelin puhelimissa. Oukitel K6000 Plussassa on 16 megapikselin pääkamera, joka kuulostaa suurelta, mutta karu totuus on kuitenkin se, ettei megapikselien määrä merkitse yhtään mitään. Puhelimen etukamera on suuruudeltaan 8 megapikseliä.

Oukitel K6000 Plussan pääkameralla on mahdollista saada kohtalaista jälkeä hyvässä valaistuksessa, mutta hämärissä olosuhteissa mitään erikoista ei kannata odottaa. Kuvien väritys on usein luonnollinen ja kuvat on kohtuullisen selkeitä.

Myös Oukitel U16 Maxin kameran kohdalla sama tarina jatkuu. Tällä kertaa pääkamerassa on 13 megapikseliä ja etukamerassa 5 megapikseliä. Puhelimen kamerat eivät pääse yllättämään enää K6000 Plussan jälkeen, sillä kuvat ovat selvästi varsin heikkoja. Jopa hyvässä valaistuksessa kuvista tulee öljymaalauksen kaltaisia, kun kuvia tarkastellaan lähemmin. Heikossa valaistuksessa kuviin tulee vielä vähemmän yksityiskohtia, joten yökuvausta on turha edes kuvitella harrastavansa.

Videokuvausta molemmilla Oukitel-puhelimilla voi harrastaa korkeintaan Full HD -tasoisena, eikä 4K-kuvaus ole näin ollen mahdollista. Alla vielä muutama kuva, jotka on otettu Oukitel K6000 Plus- sekä Oukitel U16 Max -puhelimilla.

Oukitel K6000 Plus:

Oukitel U16 Max:

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmänä molemmat puhelimet hyödyntävät Googlen Android 7.0 Nougatia. Parasta puhelimissa on todennäköisesti se, ettei valmistaja ole ruvennut itse kustomoimaan käyttöjärjestelmää omanlaisekseen, vaan tyytyy varsin puhtaaseen kokemukseen. Toki puhelimissa on Oukitelin oma käynnistysohjelma, joka ei ainakaan ole allekirjoittaneen mieleen. Esimerkiksi sovellusten kuvakkeet ovat suuria, kun on tottunut täysin puhtaaseen Android-kokemukseen. Ongelma on kuitenkin korjattavissa helposti asentamalla jokin muu käynnistysohjelma.

Testijakson aikana ei tullut vastaan suuria ongelmia kummankaan puhelimen ohjelmiston kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan jouhevasti. Toki tämän hintaluokan puhelimissa on aina omia hitauksia, joilta ei vältytä Oukitel K6000 Plussan tai Oukitel U16 Maxinkaan kohdalla.

Yhteenveto

Oukitel K6000 Plus ja Oukitel U16 Max ovat varsin erikoisia älypuhelimia suoraan Kiinasta. Ne ovat varsin laadukkaita omassa hintaluokassaan, mutta eivät kuitenkaan erotu kilpailijoiden saman hintaluokan puhelimista juurikaan. Oukitelin puhelimet ovat suunnattu pitkälti käyttäjille, jotka arvostavat hyvää akun kestoa, piittaamatta muista ominaisuuksista.

Oukitel K6000 Plus on suunnattu käyttäjille, jotka haluavat suuren akun, tarkan näytön sekä kohtuulliset kamerat, kun taasen Oukitel U16 Max on suunnattu suurta näyttö rakastaville. Molemmissa puhelimissa on omat huonot ja hyvät puolensa, joista tärkeimmät olen listannut alle.

Suomeen Oukitelin puhelimia toimittaa verkkokauppa e-ville.com, jonka valikoimaan lukeutuu liuta valmistajan puhelimia. Oukitel K6000 Plus on myynnissä 277,95 euron hintaan (sis. ALV) ja Oukitel U16 Max 217,95 euron hintaan (sis. ALV).

Oukitel K6000 Plus

Hyvää

  • Hyvä akunkesto
  • Paketissa mukana suojakuori
  • Nopea sormenjälkilukija

Huonoa

  • Laatutuntuma ei paras
  • Fyysinen koko ja paino
  • Äänentoisto ei hyvä
  • Ei ole veden- tai iskunkestävä


Oukitel U16 Max

Hyvää

  • Hyvä akunkesto
  • Paketissa mukana suojakuori
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Laadukas ja jämäkkä rakenne

Huonoa

  • Todella surkeat kamerat
  • Huono äänentoisto
  • Fyysinen koko ja paino
  • Näytön tarkkuus vain HD-tasoa
  • Ei ole veden- tai iskunkestävä

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Onko sulla vielä toi k6000 plus, pääsetkö testaamaan toimiiko Automatic Call Recorder eli poimiiko molemmat keskustelun osapuolet?
    Itse olen testannut U15 Pro = toimii, C5 = ei toimi (millään input mikserin asetuksilla)

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android